Hanneke van den Borne

- info@hannekevandenborne.com -       
- Atelier 406, Saturnusstraat 89-91, 2516 AG Den Haag - 

Grandiose but intimate

<<Vorige Volgende>>

Bedrijfsrestaurant, Schiphol BPS Centerpoint          for Englisch press here 

  • photo-Rene van Dongen_bedrijfsrestaurant-181.png

    photo-Rene van Dongen_bedrijfsrestaurant-181.png

  • photo-Rene van Dongen_bedrijfsrestaurant-36.png

    photo-Rene van Dongen_bedrijfsrestaurant-36.png

  • photo-Rene van Dongen_bedrijfsrestaurant-105.png

    photo-Rene van Dongen_bedrijfsrestaurant-105.png

  • photo-Rene van Dongen_bedrijfsrestaurant-184.png

    photo-Rene van Dongen_bedrijfsrestaurant-184.png

  • photo-Rene van Dongen_bedrijfsrestaurant-6.png

    photo-Rene van Dongen_bedrijfsrestaurant-6.png

Uitgangspunt

Het bedrijfsrestaurant op Schiphol was toe aan vernieuwing. Er waren vele wensen en zeker zoveel (materiaal)eisen, samen met een flinke inkrimping van de ruimte was de uitdaging compleet. Zoveel ideeën, van een woonkamer lounge tot een luxe koffiebar; maar wat was nu de kern van de vraag? Om de kern van de vraag helder te krijgen is een waarnemend onderzoek in het toenmalige restaurant gestart. Een time-lapse van opening tot sluitingstijd, een analyse van hoe de bezoekers van het restaurant gebruik maakten van de ruimte en faciliteiten. Zo vormden waarnemingen, conclusies en deze de ontwerpuitgangspunten.

 
Context 

Als Schiphol je werkplek is, ben je er nooit vrij. 
Je uniform vertelt reizigers dat je er bekend bent, 
 en dat je er altijd netjes en representatief moet handelen. 
 
Even een momentje rust, 
is op een plek die 24/7 open is zeker geen vanzelfsprekendheid. 
Ook achter de schermen is de ruimte hiervoor beperkt.
Nu ook door reorganisatie het personeelsrestaurant 2/3 kleiner werd in oppervlakte,
wordt ook hier deze mogelijkheid op scherp gezet.
 
Daarmee is ook de belangrijkste ontwerpuitdaging voor deze opdracht geformuleerd.
Een oase van rust, comfort en ontspanning,
met genoeg 'ruimte' voor het individu 
en genoeg 'capaciteit' voor de grote groep.

 
Project omschrijving

Na de oplevering in 2013 van het keukengedeelte van dit restaurant werd voorzichtig gepolst wat de mogelijkheden voor het zitgedeelte in het restaurant konden zijn. Er werd hardop gedroomd, maar daar bleef het lange tijd bij. Medio 2015 werd duidelijk dat er echt spijkers met koppen geslagen werden. Het BPS restaurant werd vernieuwd. Hanneke van den Borne was er al vroeg in het proces bij gehaald en heeft samen met de diverse partijen vele mogelijkheden onderzocht. Van groots dromen waarbij alles mogelijk was, tot praktisch haalbaar met beperkte middelen. 
 
Het meest waardevol in dit hele traject was een solide fundament. Dit fundament werd gevormd door de conclusies uit het waarnemende gebruiksonderzoek aan het begin van het traject. Ondanks dat het een momentopname was, vormden deze conclusies keer op keer de antwoorden voor de vele ontwerpvraagstukken. Iedere wijziging in het proces, van het aantal gewenste zitplekken tot beschikbare ruimte, kon beantwoord worden vanuit dit onderzoek. De routing en de tafelverdeling antwoordden als een algoritme op de veranderde outline of spelregels.
 
Op het moment dat de grote lijnen helder waren stond het volgende vraagstuk voor de deur. Materialisering, van plafond en vloer (waar het type materiaal een gegeven was) maar ook de 'losse' inrichting. Wat voor stoelen en tafels en andere ruimtelijke elementen benaderen de gewenste huiselijke sfeer? Passen die binnen het beschikbare budget? Door aan te dringen op hergebruik, van stoelen en tafels en ook buiten de gebaande paden te kijken vielen alle puzzelstukjes uiteindelijk op hun plek. 
Door een goede samenwerking tussen de betrokken partijen, zijn er vele puntjes op de i gezet, dit resulteerde begin 2016 in het vernieuwde restaurant van het bedrijfsrestaurant op Schiphol BPS Centerpoint.

  • 1401-artisti impression-24 restaurant-01.png

    1401-artisti impression-24 restaurant-01.png

  • photo-Rene van Dongen_bedrijfsrestaurant-184-nieuw.png

    photo-Rene van Dongen_bedrijfsrestaurant-184-nieuw.png

  • 1401_bestaande situatie_DSC9011.png

    1401_bestaande situatie_DSC9011.png