Hanneke van den Borne

- info@hannekevandenborne.com -       
- Atelier 406, Saturnusstraat 89-91, 2516 AG Den Haag - 

'Oprecht' met HPL

<<Vorige Volgende>>

Bedrijfsrestaurant; Schiphol BPS Centerpoint  


  • 1202-realisatie-20130402grootkeukenmeesters0064-bewerkt.png

    Realisatie - uitgiftebuffet

  • 1202- realisatie-20130402grootkeukenmeesters0054-bewerkt.png

    Realisatie - koelingwand

  • 1202- realisatie-20130402grootkeukenmeesters0055-bewerkt.png

    Realisatie - saladebar

  • 1202_bestaande situatie-DSC4406-021.png

    Bestaande situatie

  • 1202-artisti impression-03 koffiecorner01.png

    Artist's impression


Uitgangspunt

Is een helder smal programma van eisen een doodsteek voor creativiteit? Of is het met een gedreven aanpak juist een bevordering voor de creativiteit? Door een goede samenwerking tussen de betrokken partijen, is het laatste het geval: dit resulteerde medio 2013 in de vernieuwde uitgifte van het bedrijfsrestaurant op Schiphol BPS Centerpoint.

 


Context 

Verblijven in een 'plaza' gebied,
winkels schreeuwen om aandacht en iedereen is onderweg.
Je probeert te ontsnappen
en in je verlangen naar rust, dwaal je wat rond.

Je opent een deur, loopt naar beneden en weer naar boven,
bewondert de mooie tegeltjes en het spijlwerk van het trappenhuis,
tevreden open je de zwart omlijste, glazen klapdeuren
maar schrikt


Het is een zonnige dag
toch, het is donker als je door de ramen naar buiten kijkt
Verloren draai je je om
maar wat je nu ziet contrasteert met alles van hiervoor

Heldere lijnen,
donker van kleur maar toch verlichtend voor het oog,
ruimtelijk maar niet verloren
speels maar geen speeltuin
hygiënisch maar geen ziekenhuis
teruggetrokken maar toch aanwezig
De ruimte draait om hetgeen verkocht wordt, maar toch je voelt je niet opgejaagd.



Project omschrijving

Een lunchafspraak in het bedrijfsrestaurant met GrootKeukenMeesters. Duidelijk werd dat een frisse wind hier welkom was. De routing, technische specificaties en apparatuur stonden al vast. De afwerking moest tijdsbestendig zijn, makkelijk schoon te houden en hufter-proof. Deze eisen resulteerden in de keuze voor HPL als afwerkingsmateriaal. De sfeer van de ruimte was nog een groot vraagteken. Beperkt door de keuzes en de al gestelde eisen heeft Hanneke van den Borne de vrijheid opgezocht.

De ruimte zoals deze was, was een kakofonie van dingen. De producten van de catering zijn klein van schaal, de ruimte is groots. Door alle ruis in de ruimte verdwenen de producten volledig in deze ruis.

Met als doel om recht te doen aan de etenswaren, moest de ruimte rustiger worden. De kracht van de ruimte was haar horizontaliteit en grootsheid van schaal. Deze kenmerken zijn geaccentueerd door eenzelfde kleurtint op de vloer en het plafond, maar ook door horizontale patronen op de buffetten. Deze patronen werken ook als een schaalverkleinende brug naar de producten toe.

De eis om met HPL als afwerkmateriaal te werken, inspireerde Hanneke om terug te gaan naar de oorsprong van het kopen en verkopen van bereid eten. Terug naar de markt, die gebruik maakt van de kisten komend van het land. De slager die zijn rookvlees heeft hangen. Terug naar een zo oprechte en eerlijke mogelijke vorm, zonder kunstmatige verheerlijking. De uitdaging was om binnen de eenvoudige mogelijkheden van HPL, eenzelfde puurheid te zoeken en ook te vinden. De vertaling van deze visie werd gevonden in volkleurplaten in plaats van platen met materiaalimitaties of fantasietekeningen. De volkleurplaten vormen de kleurvlakken op de buffetten die de aanwezige lijnen van de ruimte versterken en daarmee de eenvoud benadrukken.

Concluderend, De ruimte opschonen, de ruimte laten, de ruimte tekenen, en met de etenswaren de ruimte kleuren.





Nieuwschierig? Het uitgifterestaurant is vrij te bezoeken, u vindt het bedrijfsrestaurant boven vertrekhal 1 op vluchthaven Schiphol.
Routing